Παιγνιοθεραπεία (Play Therapy)
Το παιχνίδι παρέχει στο παιδί τη ζωντανή,
δυναμική, ατομική γλώσσα απαραίτητη
για την έκφραση των υποκειμενικών
συναισθημάτων του, για τα οποία η
γλώσσα από μόνη της είναι ανεπαρκής.
(Jean Piaget, 1951)
Τα παιδιά είναι ικανά από πολύ μικρή ηλικία, να κάνουν επιλογές και να αναλάβουν ευθύνες ανάλογα με την ηλικία τους και τις ικανότητες τους.
Αν οι ικανότητες αυτές αναπτυχθούν, τα παιδιά γίνονται χαρούμενα και γεμάτα αυτοπεποίθηση.
Παρόλα αυτά, μερικές φορές συναισθηματικά προβλήματα, προβλήματα συμπεριφοράς, ανασφάλειες, φοβίες, εμποδίζουν τα παιδιά να αναπτύξουν και να εκφράσουν στο μέγιστο το δυναμικό τους.
ΕΣΕΙΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ:
ΑΝ ΝΑΙ, τότε: πρέπει να γνωρίσετε πώς οι θεραπείες με παιγνίδι και δημιουργική τέχνη μπορούν να βοηθήσουν!
Το Play Therapy (Παιγνιοθεραπεία) είναι μία κυρίως μη-κατευθυντική θεραπευτική προσέγγιση που χρησιμοποιεί ως μέσο το παιχνίδι και τις δημιουργικές τέχνες. Για τα παιδιά ηλικίας από 4 έως 12 ετών ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος θεραπείας είναι μέσω παιχνιδιού και δημιουργικών τεχνών, καθώς το παιχνίδι είναι για τα παιδιά ένα φυσικό μέσο έκφρασης.
Ένα απόλυτα ασφαλές περιβάλλον επιτρέπει στο παιδί να παίξει με όσο λιγότερα όρια γίνεται, αλλά όσα ακριβώς είναι αναγκαία (για την ασφάλειά του). Αυτή η πρακτική επιτρέπει στη θεραπεία να πραγματοποιηθεί σε πολλά επίπεδα ακολουθώντας τη φυσική, εσωτερική μας τάση προς την υγεία. Το παιχνίδι και η δημιουργικότητα λειτουργούν κυρίως σε επίπεδο ασυνείδητου.
Στο Play Therapy το παιδί, με την παρουσία ενός κατάλληλα εκπαιδευμένου ενήλικα, παίρνει βοήθεια και ανακουφίζεται από συναισθηματικά προβλήματα, καθώς και από προβλήματα συμπεριφοράς. Το Play Therapy χρησιμοποιείται, επίσης, επιτυχώς και για τους εφήβους και τους ενήλικες.
Τα τελευταία ευρήματα (βασίζονται σε ένα δείγμα πάνω από 8000 περιπτώσεων) δείχνουν ότι:
Μεταξύ 74% και 83% των παιδιών που έλαβαν θεραπεία μέσω παιχνιδιού από τα μέλη του PTI (Play Therapy International) παρουσιάζουν θετική αλλαγή.
Όσο μικρότερο είναι το παιδί, τόσο μεγαλύτερο το ποσοστό των παιδιών που παρουσιάζουν θετική μεταβολή: 80% στην ηλικία των 6-7. Η πρώιμη βοήθεια είναι πιο αποτελεσματική.
Τα κορίτσια εμφανίζουν ένα υψηλότερο ποσοστό βελτίωσης από τα αγόρια, 79% σε σύγκριση με 73%.
Τα παραπάνω αποτελέσματα παρουσιάζονται αναλυτικότερα στο έγγραφο PTI/PTUK (Play Therapy International/Play Therapy United Kingdom):
« Ένας αποτελεσματικός τρόπος για την προώθηση της ευμάρειας των παιδιών και την ανακούφιση συναισθηματικών, συμπεριφορικών προβλημάτων και προβλημάτων ψυχικής υγείας», http://www.playtherapy.org.uk/AboutPTUK/Research1.htm
Το περιεχόμενο της παιγνιοθεραπείας του PTI (Play Therapy International) είναι βασισμένο την θεωρία και πρακτική των ανθρωπιστικών προσεγγίσεων:
Επιπλέον, συμπεριλαμβάνει και το έργο άλλων θεωρητικών του 20ου αι. όπως:
Είναι μία μέθοδος …
Η συγκεκριμένη θεραπευτική προσέγγιση δημιουργήθηκε από τον εκπαιδευτικό οργανισμό APAC (Play and Child Psychotherapy) , αναγνωρισμένη από τον οργανισμό PTI (Play Therapy International) και είναι σύμφωνη με τα επαγγελματικά πρότυπα που έχει καθορίσει το PTUK (Play Therapy United Kingdom) (http://www.playtherapy.org.uk/Standards/PSM/PSM.htm), τα οποία έχουν αναγνωριστεί από τον οργανισμό Professional Standards Authority (PSA), στο Ηνωμένο Βασίλειο (www.playtherapyregister.org.uk), ο οποίος, παγκοσμίως, ηγείται και καθοδηγεί τους κανονισμούς για την φροντίδα της υγείας.
Έλενα Παπαδομαρκετάκη, Ψυχολόγος, MSc Κοινωνικής Ψυχιατρικής- Παιδοψυχιατρικής,
Play Therapist, Μέλος του Play Therapy Ιnternational